Nagyalásony-Dabrony-Nemesszalóki Társult Evangélikus Egyházközség
 
1%

1%

 
Menü
Nagyalásony-Dabrony-Nemesszalóki Társult Evangélikus Egyházközség
Dabrony
A templom felújításáról
A templom felújításának képei
 

A templom felújításáról

**Egy beszámoló a templom felújításáról**

Avagy a lelkészi szolgálat egy oldala (Nagy Zoltán lelkész írása)

A környék legöregebb evangélikus templomának állapota aggasztó volt, amikor 2003-ban Nagyalásonyba és környékére kerültem. A kis létszámú helyi gyülekezet tagjai reménykedtek abban, hogy egyszer még láthatják a templomukat jobb állapotban is.

Három éve, 2004-ben megkerestünk egy vállalkozót, aki árajánlatot adott a toronysisak héjazatának alpintechnikával való kijavítására. Ezen árajánlat alapján kaptunk 300.000,- Ft-ot a Veszprémi Evangélikus Egyházmegyétől a felújításra. A vállalkozó, amikor a megvalósításra került volna a sor, már nem vállalta a munkát.

Így újabb egy évet vártunk kényszerből, illetve a toronysisak héjazatának felújításához szükséges anyagiakat próbáltuk előteremteni. Ismét a Veszprémi Evangélikus Egyházmegye segített 1.400.000,- Ft-tal. Ezzel indultunk neki a 2006-os évnek, azzal a reménnyel, hogy a toronysisak héjazatát legalább sikerül majd kijavíttatni.

Tavaly, 2006 februárjában került kiírásra a NKA pályázata, amelyben Veszélyeztett helyzetű műemlékek felújítására, állagmegóvására lehetett pályázni. A pályázat megírására Gillich Kristóf pályázatírót kértük fel. Építészeti szakmai oldalról Horváth Attila segített a pályázat kidolgozásában. Pályázatunk nyomán 3 millió Ft támogatást kaptunk, amelyet a Magyarországi Evangélikus Egyház szintén 3 millióval egészített ki. Dabrony község önkormányzata, látva a gyülekezet igyekezetét, 1 millió Ft-tal szintén támogatta a beruházást. Jó reménnyel fogtunk a felújításnak Társadalmi munkát is végeztünk, odafigyelésével Horváth Dezső felügyelő szinte állandóan jelen volt a felújításnál. Reménységünk, hogy mégis szépül majd a templomunk, szertefoszlani látszott, amikor szeptember 4-én elkezdték bontatni a toronysisak héjazatát, és kiderült, hogy a toronysisak faanyagának állapota életveszélyes, és a toronysisak egészét ki kell cserélni. Újabb segítséget a Magyarországi Evangélikus Egyháztól kaptunk 3,5 millió Ft értékben. A gyülekezetet nem tette restté a kívülről érkező nagy összegű anyagi támogatás, adományokból majd 2 millió Ft gyűlt össze néhány hét alatt. Így 2006-ban megvalósult a toronysisak cseréje, a vakolatok javítása/cseréje kívül és belül, az ablakok cseréje és a festés.

Mindezt jó eredménynek tartva nyugodtunk meg mindaddig, amíg 2007 januárjában nem értesültünk a NKA pályázati kiírásáról. Mivel a rendszer már ismert volt, elkészítettük a pályázatot, és újra sikerként könyvelhettük el, hogy pályázatunkra válaszul 5 millió Ft támogatást ítéltek meg a templomtető felújítására. A Magyarországi Evangélikus Egyház újra 7,5 millió Forinttal segített abban, hogy a templom teljes felújítása elérhető távolságba kerüljön. Dabrony önkormányzata pályázati úton újabb 898.000,- Ft támogatást tudott szerezni a munkára. Így a fentiekben felsoroltakon kívül teljesen új tetőt kap a templom, és megújul az oltár és a szószék, a karzat, a padok, az aljzat és az orgona is.

Köszönet mindazoknak, akik a munkát segítették!

Soli Deo Gloria!

Társoldalak
Képgaléria
Lelkészeink
Karácsony 2005
Istentiszteleti időpontok
Templomképek a 2006-os felújítás előtt
Templomszentelési ünnep
 
© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003.
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster